Makaron z selerem naciowym i pieczarkami w sosie pomidorowym

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • seler naciowy

    4 łodygi
  • cebula

    1 szt
  • papryka

    1/2 szt
  • oliwa

    2-3 łyżki
  • pieczarki

    100 gram
  • pomidory krojone z puszki

    1 puszka
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1 łyżeczka
  • Sól ziołowa jodowana Prymat

  • sól

  • pieprz

  • makaron tagliatelle

    250-300 gram
  • parmezan

  • szczypiorek

    1 pęczek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Makaron z selerem naciowym i pieczarkami w sosie pomidorowym foto
Nastawić wodę na makaron, posolić. Gdy będzie wrzała, wrzucić makaron i ugotować al dente. Odcedzić.
Przygotować warzywa: cebulę oraz paprykę pokroić w kostkę, seler naciowy w plasterki.
Krok 2 - Makaron z selerem naciowym i pieczarkami w sosie pomidorowym foto
Na patelnie rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę i smażyć, aż się lekko zeszkli.
Krok 3 - Makaron z selerem naciowym i pieczarkami w sosie pomidorowym foto
Dodać paprykę oraz seler naciowy i dusić przez 5 minut.
Krok 4 - Makaron z selerem naciowym i pieczarkami w sosie pomidorowym foto
Dodać oczyszczone i pokrojone w cienkie plasterki pieczarki. Dusić przez kolejne 5 minut.
Krok 5 - Makaron z selerem naciowym i pieczarkami w sosie pomidorowym foto
Dodać pomidory w puszce oraz przyprawy. Wymieszać i dusić całość przez 10 minut.
Krok 6 - Makaron z selerem naciowym i pieczarkami w sosie pomidorowym foto
Dodać ugotowany makaron. Wymieszać i potrzymać na ogniu jeszcze 1-2 minuty. Nałożyć na talerze, posypać startym parmezanem oraz posiekanym szczypiorkiem.
Smacznego :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat