Makaron z mięsem mielonym i pieczarkami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • mięso mielone

    500 gram
  • pieczarki

    150-200 gram
  • cebula

    1 sztuka
  • czosnek

    2 ząbki
  • woda

    200 ml
  • śmietanka

    50 ml
  • koncentrat pomidorowy

    2 łyżki
  • bazylia

    1 łyżeczka
  • Gałka muszkatołowa mielona Prymat

    1/4 łyżeczki
  • Papryka słodka mielona Prymat

  • Pieprz czarny mielony Prymat

  • Pieprz ziołowy mielony Prymat

  • sól

Dodatkowo

  • makaron

Ponadto

  • olej do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Cebule z czosnkiem drobno posiekać i podsmażyć na odrobinie oleju.
Dodać pieczarki uprzednio obrane, umyte oraz pokrojone w większą kostkę.
Po kilku minutach dołożyć mięso mielone, które mieszając doprowadzić do delikatnego obsmażenia.
Całość posypać przyprawami i następnie wlać wodę/bulion.
Po zredukowaniu się płynu dolać śmietankę i wmieszać koncentrat pomidorowy.
Wszystko razem dusić do momentu zgęstnienia sosu.
W międzyczasie ugotować makaron (al dente, według przepisu z opakowania).
Gotowy makaron odcedzić i wymieszać z doprawioną zawartością patelni.
Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 03.06.2018 09:04
Proste i smaczne jedzenie.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat