Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Makaron z kurą i brokułami

5.0
(16)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

garści makaronu wstążka cięta
6
pojedyncza pierś z kury (może być gotowana z rosołu)
1
szkl. małych różyczek brokuła
1,5-2
cebulki
1/2
łyżki oliwy
2
śmietanki kremówki 30%
1/3
czubate łyżki serka mascarpone
2
łyżeczka tartej gałki muszkatołowej
1
Pieprz biały mielony Prymat
do smaku:
sól
do smaku:
Sklep Prymat
cukier
do smaku:

Przepis i sposób przygotowania na: Makaron z kurą i brokułami

Wstawiamy wodę na makaron. Pierś kury kroimy na mniejsze kawałki, paski albo kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy posiekaną drobno cebulkę i mięso, smażymy mieszając 3-5 min. aby mięso się ścięło, ale nie musi się zrumienić (jeśli używamy mięsa gotowanego to wystarczy je podgrzać i zeszklić cebulkę). W między czasie, kiedy zawrze woda w garnku, solimy ją i wrzucamy makaron, gotujemy al dente. Na patelnię dodajemy brokuły, oprószamy je szczyptą cukru, wlewamy 3-4 łyżki wody i dusimy całość ok. 5 min. aż brokuły się zaparzą. Następnie dodajemy mascarpone, śmietanę, doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem, mieszamy, doprowadzamy do wrzenia na małym ogniu. Makaron odcedzamy (niezbyt dokładnie) i z powrotem wkładamy do garnka. Wlewamy do niego całą zawartość patelni i mieszamy dokładnie. Po chwili, kiedy kluski oblepią się sosem możemy podawać.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Agnieszka/picola 03.04.2012 22:15
pycha
Emilia22 17.09.2010 18:09
super
Ewa104 24.07.2010 10:38
Pychotka!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak