Makaron z krewetkami w sosie śmietanowo-serowym

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • makaron

    300 gramów
  • krewetki królewskie

    12 sztuk
  • Gałka muszkatołowa mielona Prymat

    do smaku
  • czosnek

    3 ząbki
  • masło

    2 łyżki
  • wino białe

    100 mililitrów
  • śmietana 18%

    2 łyżki
  • ser lazur

    50 gramów
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie wg wskazówek podanych na opakowaniu.

Na patelni roztapiamy masło i dodajemy drobno posiekany czosnek. Smażymy minutę po czym dodajemy krewetki. Przykrywamy i smażymy na dużym ogniu około 7 minut. Następnie dolewamy wino, posypujemy gałką muszkatołową i dusimy bez przykrycia do zagęszczenia sosu. Ser starty mieszamy ze śmietaną i dodajemy do krewetek, ciągle mieszając. Na koniec dodajemy jeszcze makaron i wszystko razem dokładnie mieszamy. Można serwować z winem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Karolcia12 10.11.2013 13:26
chętnie wypróbowałabym coś z krewetkami
K&J 08.10.2012 17:58
ciekawy przepis
goofy9 06.12.2011 13:59
nie przepadam za krewetkami, ale danie wygląda ciekawie
PaniMISIOWA 21.11.2010 09:19
Z chęcią bym taki zjadła :-) Mniam!
MAR3STA 06.11.2010 23:42
Bardzo ciekawy przepis!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat