Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
makaron
300 gramów -
krewetki królewskie
12 sztuk -
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
do smaku -
czosnek
3 ząbki -
masło
2 łyżki -
wino białe
100 mililitrów -
śmietana 18%
2 łyżki -
ser lazur
50 gramów
Przepis i sposób przygotowania Makaron z krewetkami w sosie śmietanowo-serowym
Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie wg wskazówek podanych na opakowaniu.
Na patelni roztapiamy masło i dodajemy drobno posiekany czosnek. Smażymy minutę po czym dodajemy krewetki. Przykrywamy i smażymy na dużym ogniu około 7 minut. Następnie dolewamy wino, posypujemy gałką muszkatołową i dusimy bez przykrycia do zagęszczenia sosu. Ser starty mieszamy ze śmietaną i dodajemy do krewetek, ciągle mieszając. Na koniec dodajemy jeszcze makaron i wszystko razem dokładnie mieszamy. Można serwować z winem.
Komentarze (5)