Przepis i sposób przygotowania na: makaron z cukini z sosem pomidorowo paprykowym
Sos: Cebulę obrałam i pokroiłam w kostkę. Na patelni rozgrzałam oliwę i zrumieniłam cebulę z szczyptą soli i gorczycą białą (1 łyżeczka). Paprykę umyłam, odcięłam nasiona i pokroiłam w kostkę a następnie dodałam do cebuli. Razem z papryką dodałam też pomidora którego sparzyłam, obrałam i pokroiłam. Posoliłam. Smażyłam na średnim ogniu około 5 minut po czym dodałam koncentrat. Rozcieńczyłam wodą do pożądanej konsystencji (koncentraty bywają różne, bardziej i mniej gęste). Całość przyprawiłam rozgniecionym czosnkiem, solą, pieprzem, ziołami i chili.
Cukinię (moja miała około 25 cm) przecięłam wzdłuż na pół, a następnie na ćwiartki. Pozbawiłam ją środkowej części z nasionami. Za pomocą obieraczki cięłam na paski. Jeśli cukinia jest młoda skórki nie obieram, ze starszą lub przechowywaną na zimę jest już gorzej bo skórka robi się zdrewniała i należy ją odciąć. Paski/wstążki blanszowałam około 1 minuty na parze w specjalnym garnku. Po wyjęciu zaaranżowałam na talerzu i dodałam sos. Udekorowałam pomidorkiem.