Makaron w sosie rybno- cytrynowym z porem i bułgarską fetą

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • makaron rurki

    200 g razowy
  • łosoś filet

    100 g
  • pstrąg wędzony

    0,5 szt
  • cytryny

    0,5 szt
  • oliwki czarne

    5 dużych
  • cebula

    1 mała
  • por (biała część)

    0,5 szt
  • czosnek

    2 ząbki
  • natka pietruszki

    2 gałązki
  • szczypior

    3 duże liście
  • feta

    80 g
  • tymianek

    4 gałązki
  • Pieprz biały mielony Prymat

  • śmietana kremówka

    150 ml
  • oliwa

    2 łyżki
  • kurkuma

    0,5 łyżeczki
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Makaron w sosie rybno- cytrynowym z porem i bułgarską fetą foto
Cebulę pokroić w piórka, pora w krążki, oliwki przekroić na 3 lub 4 kawałki, szczypiorek i natkę pietruszki drobno posiekać. Wykroić 2 plasterki cytryny z reszty wycisnąć sok.
Krok 2 - Makaron w sosie rybno- cytrynowym z porem i bułgarską fetą foto
Pstrąga obrać tak by nie było ości, łososia pokroić w kostkę. Wszystko skropić sokiem z cytryny, posypać solą morską i białym pieprzem. Natrzeć gałązkami tymianku i odstawić na 15 min.
Krok 3 - Makaron w sosie rybno- cytrynowym z porem i bułgarską fetą foto
Na oliwie z oliwek podsmażać przez chwilę, cebulę, pora i czosnek. Następnie dodać plasterki cytryny i rybę razem z liśćmi tymianku (już bez gałązek). Podsmażać razem przez około 10 min, przyprawić kurkumą, solą i białym pieprzem. Następnie dodać oliwki, zalać śmietaną kremówką. Gotować przez 5 min, dodać posiekaną natkę pietruszki i połowę szczypiorku, gotować jeszcze chwilkę.
Krok 4 - Makaron w sosie rybno- cytrynowym z porem i bułgarską fetą foto
Makaron ugotować al dente z odrobiną oliwy z oliwek i drobnymi listkami pietruszki. Nałożyć na talerz, zalać sosem, posypać szczypiorkiem i kawałkami fety.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
artur7 07.01.2014 14:27
wykwintny pomysl
pierniczkowo 22.11.2013 10:34
to musi być bardzo dobre :)
Jadwiga/Jaga85 20.11.2013 18:08
Ależ tu smaków!!
gosia56 20.11.2013 11:28
na pewno pyszne danie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat