Przepis i sposób przygotowania na: Makaron w pieczarkowo-koperkowym sosie
Pieczarki obieramy, odcinamy ogonki. Kapelusze przecinamy na pół, a następnie kroimy w plasterki. Cebulę obieramy i drobno kroimy. Tak przygotowaną cebulę i pieczarki podsmażamy na oliwie (lub oleju).
Do podsmażonym składników dodajemy wodę, w której wcześniej rozpuściliśmy 1/4 kostki rosołowej. Uwaga! Jeśli wolicie gęstsze sosy wody należy użyć mniej (około 1/3 szklanki).
Całość mieszamy i dusimy z wodą pod przykryciem około 4 minuty. Po tym czasie patelnię zdejmujemy z ognia i studzimy.
Wstawiamy makaron. Gotujemy go zgodnie z instrukcją producenta.
Do ostudzonego (!) zawartości patelni dodajemy łyżka po łyżce jogurt naturalny, dokładnie mieszając. Następnie dodajemy posiekany koperek i doprawiamy całość pieprzem, mieszamy i próbujemy.
Patelnię stawiamy na minimalny ognień i całość podgrzewamy, mieszając.
Ugotowany makaron przekładamy na talerze. Podajemy polany lekkim pieczarkowo-koperkowym sosem.
Smacznego