Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makaron spaghetti z mielonym

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

szynka 1 kg
marchew 2 sztuka
cebula 1 sztuka
fasola czerwona z puszki 1 puszka
przecier pomidorowy 1 litr domowy
ząbek czosnku 3 sztuka
olej rzepakowy 3 łyżka
kakao 2 łyżka
cukier 3 łyżka
Zioła prowansalskie suszone Prymat 2 łyżka
oregano 1 łyżeczka
Papryka ostra mielona Prymat 1 łyżeczka
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
sól do smaku 1
makaron spaghetti

Przepis i sposób przygotowania na: Makaron spaghetti z mielonym

Do przygotowania makaronu potrzebujemy także 300 ml passaty pomidorowej.
Mięso z szynki kroimy na mniejsze kawałki, a następnie mielimy na małych lub dużych oczkach.

Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w drobną kostkę.

Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy posiekany czosnek z cebulą i smażymy około 3 minut (do lekkiego zrumienienia).

Dodajemy partiami mięso mielone. Smażymy do chwili aż mięso się przyrumieni. Przekładamy do dużego garnka.

Marchewkę obieramy, myjemy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy do mięsa wraz z passatą pomidorową oraz domowym przecierem.

Gotujemy przez 10 minut.

Zioła prowansalskie rozcieramy w dłoniach, mieszamy z obiema paprykami, kakao i cukrem.

Fasolę odcedzamy, przelewamy czystą wodą i dodajemy do sosu.

Wsypujemy zioła, dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą.

Makaron spaghetti gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Polewamy sosem, możemy też posypać startym parmezanem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1984 12.10.2014 08:12
Bardzo smaczne, makaronowe danie.
halina17 11.10.2014 22:02
Smaczne danie.
Noruas 11.10.2014 20:46
rerwalacyjjny obiadek!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak