Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makaron - łazanki

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 2 szklanki
jajko 2 szt
sól
woda ciepła 1/4 szklanki - około

Przepis i sposób przygotowania na: Makaron - łazanki

Na stolnice wsypujemy mąkę, robimy dziurkę i wbijamy jajka, dodajemy sól około 1/4 łyżeczki i zagniatamy ciasto dodając wodę by ciasto nie było zbyt twarde. Zarobione ciasto wałkujemy na cienki placek, które kroimy w paseczki o szerokości około 1,5-2 cm. Paseczki nakładamy jeden na drugi oprószając mąką aby się nie posklejały. Kroimy następnie w prostokąciki aby powstały ładne łazanki. Gotujemy w lekko osolonej wodzie przez około 10 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak