Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makaron kokardki carbonara

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

makaron kokardki 1/2 kg
cebula 1/2
ser żółty 10 dkg
jajko 2
śmietanka słodka 1/2 szklanki
pomidor 1
sól do smaku
pieprz
olej do smażenia
boczek wędzony 20 dkg

Przepis i sposób przygotowania na: Makaron kokardki carbonara

Kroki postępowania

1
Cebulę obrać,boczek pokroić w kostkę.
Rozgrzać olej w garnku,podsmażyć cebulkę i boczek.
Ugotować w między czasie makaron.
Krok 1 - Makaron kokardki carbonara foto
2
W szklance lub miseczce wymieszać jajka z serem i śmietanką.
Makaron wrzucić do garnka z boczkiem,wymieszać.
Dodać jajko z serem i śmietanką,energicznie mieszać,aż jajko lekko się zetnie..
Krok 2 - Makaron kokardki carbonara foto
3
Dodać pokrojone w kostkę pomidory i wyłożyć na talerzyk.
Krok 3 - Makaron kokardki carbonara foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Smaczna_B 19.07.2013 19:56
Makaron gotujemy w dużej ilości osolonej wody na półtwardo. Boczek kroimy na cienkie plastry. Na patelni rozgrzewamy oliwę i zrumieniamy boczek. Dolewamy połowę śmietany, posiekany czosnek i rozmaryn. Wszystko chwilę dusimy. Do pozostałej śmietany dodajemy żółtka oraz ser. Mieszamy i wlewamy na patelnię. Nie dopuszczamy do wrzenia, bo sos się zważy. Doprawiamy do smaku. Sos łączymy z makaronem i serwujemy.-Oto cytat z przepisu Jakuba Kuronia.Wszystko identycznie,tylko ja dodałam cebulki i pomidorów.Jest to sos carbonara tylko w mojej wersji!!!
Smaczna_B 18.07.2013 16:05
a ja zrobiłam coś nie tak?
Babciagramolka 17.07.2013 18:27
Podejrzewam , że makaron jest pyszny .Z tym , ze nazwała bym go wariacja na temat carbonary bo rację ma Pyza .Cytuję za Wikipedią ,,...Carbonara Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi. Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy. Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia. W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem...".
SmacznaPyza 05.07.2013 00:42
na pewno nie tak jak w powyższym przepisie
Smaczna_B 04.07.2013 20:32
i to jest mistrz kuchni,który nie wie jak się robi sos carbonara!śmieszne!
SmacznaPyza 03.07.2013 20:19
z sosem carbonarra to ma niewiele wspólnego, ale jeśli ktoś tak lubi....
Smaczna_B 03.07.2013 18:31
przepyszne!zrobiłam dzisiaj na obiad,nic nie zostało,a najwięcej zjadł mój syn,parę razy podchodził do garnka:)
jasiek 03.07.2013 18:27
NIE PRÓBOWAŁEM W TEJ WERSJI
Sylwia26 03.07.2013 18:06
smaczne i proste :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak