Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makaron fettuccine z kurkami

3.0
(15)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

makaron jajeczny fettuccine 150 g
świeże kurki 100 g
szalotka 2 sztuki
masło 3 łyżki
słodka śmietanka 36% 100 ml
białe wino wytrawne 4 łyżki
posiekany rozmaryn 2 łyżeczki
liść laurowy mielony 1/4 łyżeczki
Ziele angielskie mielone Prymat 1/4 łyżeczki
nać pietruszki posiekana 4 łyżki
Pieprz czarny mielony Prymat 1/4 łyżeczki
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Makaron fettuccine z kurkami

1. Na patelni rozgrzej masło i dodaj posiekane szalotki, rozmaryn, ziele i liść laurowy. Całość podsmażaj przez około 4 minuty, po czym dodaj wino. Po kolejnych dwóch minutach dołóż starannie oczyszczone kurki. Podlej patelnię kilkoma łyżkami wody i duś kurki pod przykryciem przez 7 minut. W międzyczasie ugotuj makaron.

2. Do podduszonych kurek dodaj śmietankę, sól i pieprz. Całość duś jeszcze 3 - 5 minut. Na koniec dodaj posiekana natkę pietruszki. Do sosu dodaj makaron i wszystko dokładnie wymieszaj. Podawaj natychmiast posypane natką pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Justyna Jussstiii 23.06.2017 16:41
uwielbiam taki makaron :)
Grażyna13 06.10.2014 19:57
Podoba mi się :)
Kejti 03.05.2014 23:57
Uwielbiam makarony...i kurki też :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak