Makaron fettuccine z kurkami

Makaron fettuccine z kurkami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • makaron jajeczny fettuccine

    150 g
  • świeże kurki

    100 g
  • szalotka

    2 sztuki
  • masło

    3 łyżki
  • słodka śmietanka 36%

    100 ml
  • białe wino wytrawne

    4 łyżki
  • posiekany rozmaryn

    2 łyżeczki
  • liść laurowy mielony

    1/4 łyżeczki
  • ziele angielskie mielone

    1/4 łyżeczki
  • nać pietruszki posiekana

    4 łyżki
  • pieprz czarny mielony

    1/4 łyżeczki
  • sól do smaku

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Na patelni rozgrzej masło i dodaj posiekane szalotki, rozmaryn, ziele i liść laurowy. Całość podsmażaj przez około 4 minuty, po czym dodaj wino. Po kolejnych dwóch minutach dołóż starannie oczyszczone kurki. Podlej patelnię kilkoma łyżkami wody i duś kurki pod przykryciem przez 7 minut. W międzyczasie ugotuj makaron.

2. Do podduszonych kurek dodaj śmietankę, sól i pieprz. Całość duś jeszcze 3 - 5 minut. Na koniec dodaj posiekana natkę pietruszki. Do sosu dodaj makaron i wszystko dokładnie wymieszaj. Podawaj natychmiast posypane natką pietruszki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Justyna Jussstiii

23.06.2017 16:41
uwielbiam taki makaron :)

Grażyna13

06.10.2014 19:57
Podoba mi się :)

Kejti

03.05.2014 23:57
Uwielbiam makarony...i kurki też :-)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat