Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

"majowy miodek"

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukier 2 kg
woda 2,2 litra
mniszek lekarski 1000 kwiatów
cytryna 4 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: "majowy miodek"

Kroki postępowania

1
Niektórzy mówią miód, niektórzy syrop- ja nazywam miodem, gdyz ma taką konsystencję. Czy miodek czy syrop nie zmienia faktu, ze bardzo zdrowy.


Zbieramy kwiaty mniszka lekarskiego i wykładamy na gazetę, po ok 3 godzinach wykładamy go do garnka. Wcześniej dajemy czas wszelkiemu robactwu by uciekło z kwiatów- a jest ich trochę.
Krok 1 - "majowy miodek" foto
2
Zalewamy wodą, od zagotowania gotujemy ok 20 minut. nASTĘPNIE używajac gazy wylewamy go garnka, co spowoduje oddzielenie się kwiatów od wody. Dodatkowo warto jeszcze kwiaty wycisnąć.
Krok 2 - "majowy miodek" foto
3
następnie odkłądamy z powrotem na gaz, dodajemy wyciśnięty sok z cytryn, bez pestek. Dodajemy cukier. OD zagotowania gotujemy ok 2 godzin.
Krok 3 - "majowy miodek" foto
4
Goracy przelewamy do słoików, zakręcamy.
Krok 4 - "majowy miodek" foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Piter 31 18.01.2014 13:25
Również robię podobny.
Botwinka 02.06.2013 16:07
robię podobnie
miszelka 14.05.2013 10:22
muszę w końcu wybrać się na zbiory mniszka :)
Beatris 11.05.2013 10:38
Dzisiaj mam w planach zrobić pierwszą partię takiego "miodziku".
TEtalicha 10.05.2013 21:43
ide jutro zbierać
Megg 10.05.2013 20:23
oj tak bardzo dobry na zimę na kaszel

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak