Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Majonez z wędzonego Tofu

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

olej z pestek winogron 1/2 szklanki
musztarda 1 łyżeczka
sól 1 szczypta do smaku
Pieprz biały mielony Prymat 1 szczypta do smaku
tofu 1/3 (wędzone)

Przepis i sposób przygotowania na: Majonez z wędzonego Tofu

Kroki postępowania

1
Zrobienie tego ,,majonezu"- sosu jest bardzo proste . Kruszymy Tofu i wrzucamy do malaksera .
Krok 1 - Majonez z wędzonego Tofu foto
2
Dodajemy kilka łyżek oleju i ucieramy na pastę.
Krok 2 - Majonez z wędzonego Tofu foto
3
A potem dolewamy olej po kilka łyżek sprawdzając kiedy osiągniemy pożądana gęstość ( zależy do czego chcemy go użyć - czy do polania sałaty wtedy bardziej płynny , czy do sałatki wtedy gęściejszy ).
Krok 3 - Majonez z wędzonego Tofu foto
4
Przelewamy z malaksera do miseczki i doprawiamy do smaku musztardą , cukrem, solą i białym pieprzem.
Nie mam pojęcia jak to wygląda jeśli o przechowywanie - ile może stać ale ponieważ robi sie błyskawicznie to nie widzę przeszkód by robić go w miarę potrzeby.
Użyłam go do polania konserwowego groszku ( udekorowałam czerwoną papryką ) .Resztę dodam do sałatki na kolację ( pewnie będzie to totalny misz-masz tzn. kapusta pekińska, pomidor, ogórek, papryki, Feta, rzodkiewka , szczypior ).
* ma bardzo ciekawy smak przez ten wędzony posmak. Mam zamiar sprawdzić kiedyś taki sos z normalnego tofu z chrzanem , miodem i innymi dodatkami .
Krok 4 - Majonez z wędzonego Tofu foto
5
Jak to zwykle bywa jak już zaczynam eksperymenty z jakimś produktem czy przyprawą to ,, do bólu". Tak też jest z Tofu. Kiedyś słyszałam o tym , że weganie robią majonez ( a w zasadzie sos ) do różnych sałatek z tofu. Jakoś nie bardzo to do mnie przemawiało. Ale jak już miałam Tofu w lodówce to grzechem było by nie spróbować. Tym bardziej , że wśród znajomych Rodziny jest kilkoro wegan.
Krok 5 - Majonez z wędzonego Tofu foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna/kate1980 09.11.2013 19:24
ciekawy przepis z wielką chęcią bym wypróbowała
octo 08.11.2013 20:21
nigdy takiego nie jadłam
Adamorek 08.11.2013 20:11
bardzo ciekawy taki majonez
wirtualnykucharz 08.11.2013 18:12
ooooo, dobre
brioszka 08.11.2013 18:11
ciekawy przepis. muszę kiedyś spróbować!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak