Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Majonez "dijon"

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 1 sztuka
olej rzepakowy 200-250 ml
musztarda dijon 1 łyżeczka
ocet winny 1 łyżka
sok z cytryny 1 łyżka
cukier 1 łyżeczka
sól duża szczypta

Porada

Przechowujemy w lodówce w zamkniętym słoiczku najlepiej maksymalnie przez 3 dni.

Przepis i sposób przygotowania na: Majonez "dijon"

Mocno schłodzone jajko ubijamy dokładnie z musztardą.

Dodajemy ocet winny, sok z cytryny, cukier i sól i ponownie miksujemy na puszystą pianę.

Ciągle miksując, wlewamy bardzo powoli olej (najlepiej po kilka kropli lub bardzo cienkim strumieniem).

Ubijamy do momentu aż majonez zgęstnieje i zmieni kolor na jasno żółty (przez dodatek musztardy dijon bardzo ciężko osiągnąć biały kolor, więc aż tak bardzo się nie wysilajcie).

Majonez możemy dodatkowo doprawić odrobiną pieprzu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

BernadettaP 24.06.2014 21:38
bhb8, koniecznie spróbuj, bo to nic trudnego.
bhb8 24.06.2014 10:30
takiego domowego nigdy nie robiłam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak