Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Magiczne ciasto czekoladowe

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 4 szt
cukier 15 dkg
mąka 6,5 dkg
margaryna 1/2 kostki
kakao 5 dkg
mleko 1/2 l
woda 1 łyżka
sól szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Magiczne ciasto czekoladowe

Żółtka oddzielić od białek. Margarynę rozpuścić i wystudzić. Musimy pamiętać, że wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Ciasto jest na blaszkę o wymiarach 20 cm x 20 cm.

Żółtka ucieramy z cukrem i łyżką wody. Dodajemy roztopione masło cały czas ucierając, stopniowo dodajemy mąkę, kakao i sól. Ciągle ucierając dodajemy powoli mleko – miksujemy. Białka ubijamy na sztywną pianę. Ubitą pianę dodajemy do ciasta porcjami, po jednej łyżce delikatnie mieszając. Blaszkę, ważne żeby była jednoczęściowa ( ponieważ ciasto jest bardzo rzadkie) smarujemy margaryna i oprószamy mąką. Do blaszki przelewamy ciasto, wkładamy do nagrzanego piekarnika do 160 stopni. Ciasto pieczemy ok 50 minut. Po upieczeniu trzymamy ciasto około godziny przy zamkniętym piekarniku, a po godzinie studzimy już przy uchylonym piekarniku. Wystudzone ciasto wkładamy do lodówki na parę godzin. Przechowujemy w lodówce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Renataj 10.02.2014 21:05
Wszystko co czekoladowe to moje ulubione.
reniatka 10.02.2014 20:42
mniam wygląda pysznie
Lis 10.02.2014 20:32
Pyszne ciasto:)
Gabi44 10.02.2014 19:17
Też piekłam takie ciasto,jest pyszne.
noninka77 10.02.2014 19:08
ciasto przepysznie wygląda:)
Megg 10.02.2014 18:54
wspaniałe ciacho

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak