Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Maćkowe ptysiulki

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 8 sztuk
mąka 2 szklanki
margaryna 250 gram
czekolada 100 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Maćkowe ptysiulki

Margarynę zagotowujemy z 0,5 litra wody i szczyptą soli, wsypujemy przesianą mąkę i energicznie mieszamy żeby nie powstały grudki, gotową masę zdejmujemy z gazu, studzimy.Do wystudzonego ciasta dodajemy kolejno jajka, miksujemy na gładką masę. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i robimy rozetki z ciasta zostawiając między nimi trochę miejsca do wyrośnięcia. Pieczemy w 220 stopniach przez 20 minut. Ciepłe przekrawamy na pół. Przygotowujemy krem karpatkowy wg przepisu na opakowaniu, napełniamy nim ptysie i dekorujemy wedle uznania. Ja użyłam czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej. Wyjdzie około 60 ptysi. Mój dwulatek był nimi zachwycony, smacznego

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jagódka77 02.07.2014 14:35
wyglądają zachęcająco
Ela15 11.06.2014 21:27
rewelacyjny deser
Kejti 12.02.2014 18:46
Uwielbiam ptysie :-)
Katarzyna40 21.01.2014 23:11
ptysie uwielbiam :)
Krzysztof15 20.01.2014 18:36
pardzo pyszne
artur7 20.01.2014 17:04
smaczny kes deserku
Małgorzata9 20.01.2014 16:58
Maciek to mój dwuletni synek
Luki 20.01.2014 16:53
super te ptysiulki.A kto to Maciek????
Agata3 20.01.2014 16:51
poproszę jednego ptysia:)
Barbara777 20.01.2014 16:08
smaczne to!
Romanowka 20.01.2014 16:03
smakowite ptysiulki :)
bogusia19 20.01.2014 15:09
ale pyszności!!
sebawkuchni 20.01.2014 15:05
smaczne, super
Milka100 20.01.2014 15:01
palce lizać te ptysie
Konczi 20.01.2014 14:56
poproszę o jednego :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak