Lukier plastyczny - fondant - masa cukrowa

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • glukoza

    100 g
  • żelatyna

    4 łyżeczki
  • cukier puder

    800 g
  • woda

    70 ml
  • barwniki opcjonalnie

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do 70 ml gorącej wody dodać żelatynę i mieszać do jej rozpuszczenia.
Następnie dodać glukozę i też mieszać do rozpuszczenia. Wszystko powinno się rozpuścić i połączyć w jednolita konsystencję.
Gdy płyn przestygnie ale nie stężeje dodawać po trochu cukru pudru i zagniatać dosypując ciągle cukier puder. Masa powinna wchłonąć cały puder lecz należy dodawać go partiami. Być może nie wykorzysta się całej podanej ilości cukru pudru. Należy uważać aby masa nie była zbyt sucha.
Wyrabiać masę aż do momentu kiedy uzyska ona konsystencję plasteliny.
Na koniec można dodać aromat i barwniki.

reszta wskazówek na blogu:
http://bitedelite.pl/2011/05/lukier-plastyczny-przepis/

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
banditka 28.02.2012 08:41
extra tez zaczynam eksperymentować z lukrem ;)
cooleczka 31.01.2012 10:15
?wietna sprawa :)
Brigitte 07.12.2011 17:43
genialne
BiteDelite 26.11.2011 14:06
wypróbuję z zimną wodą, przyznam, że rozpuszczanie żelatyny to dla mnie mordęga!:)
sylwia / sytofala 26.11.2011 13:57
też taką robię , tylko żelatynę rozpuszczam w zimnej wodzie , a gdy napęcznieje , to ją podgrzewam ( nigdy nie ma gródek )

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat