Przepis i sposób przygotowania na: Lubisiowy tort
Biszkopt
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i ubijać aż cukier się rozpuści, dodać żółtka i jeszcze chwilę ubijać.
Mąki, proszek do pieczenia i kakao przesiać i delikatnie połączyć z masą jajeczną. Wylac do tortownicy i piec ok 30min w 180 st.
Po upieczeniu wystudzić i przekroić biszkopt na 3 krążki.
Śmietana
Mocno schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, w czasie ubijania dodać sok z jednej cytryny i następnie cukier puder.
Na sam koniec dodać rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody żelatynę. Powinna być wystudzona, ale płynna - żelatynę zalać wodą i wstawić na chwilkę do mikrofali aby była płynna.
Każdy krążek ciasta nasączyć - ja nasączyłam syropem z cytryny i cukru.
Na pierwszy krążek wykładamy część śmietany, przykrywamy drugim i czynność powtarzamy.
Resztą śmietany smarujemy wierzch i boki tortu.
Następnie wkoło obkładamy lekko dociskając Misiami Lubisiami. Aby dobrze dolegały na czas chłodzenia obwiązuję je tasiemką.
Wierzch udekorować owocami i dowolnymi dekoracjami i listkami mięty. Wstawić do lodówki aby ciasto się schłodziło.