Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lubisiowy tort

2.0
(3)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

To miał być wyjątkowy tort dla wyjątkowego chłopca. Udało się.

Składniki:

Biszkopt kakaowy

jaja 8 szt.
cukier 160 gramów
mąka tortowa 150 gramów
mąka ziemniaczna 150 gramów
kakao 3 łyżka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Masa śmietanowa

śmietana 36% 1 litr
cytryna 1 sztuka
cukier puder 5 łyżek
żelatyna deserowa 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Lubisiowy tort

Biszkopt

Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i ubijać aż cukier się rozpuści, dodać żółtka i jeszcze chwilę ubijać.

Mąki, proszek do pieczenia i kakao przesiać i delikatnie połączyć z masą jajeczną. Wylac do tortownicy i piec ok 30min w 180 st.

Po upieczeniu wystudzić i przekroić biszkopt na 3 krążki.


Śmietana

Mocno schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, w czasie ubijania dodać sok z jednej cytryny i następnie cukier puder.

Na sam koniec dodać rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody żelatynę. Powinna być wystudzona, ale płynna - żelatynę zalać wodą i wstawić na chwilkę do mikrofali aby była płynna. 

Każdy krążek ciasta nasączyć - ja nasączyłam syropem z cytryny i cukru.

Na pierwszy krążek wykładamy część śmietany, przykrywamy drugim i czynność powtarzamy.

Resztą śmietany smarujemy wierzch i boki tortu.

Następnie wkoło obkładamy lekko dociskając Misiami Lubisiami. Aby dobrze dolegały na czas chłodzenia obwiązuję je tasiemką.

Wierzch udekorować owocami i dowolnymi dekoracjami i listkami mięty. Wstawić do lodówki aby ciasto się schłodziło.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak