Lubisiowy tort

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

To miał być wyjątkowy tort dla wyjątkowego chłopca. Udało się.

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Biszkopt kakaowy

  • jaja

    8 szt.
  • cukier

    160 gramów
  • mąka tortowa

    150 gramów
  • mąka ziemniaczna

    150 gramów
  • kakao

    3 łyżka
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka

Masa śmietanowa

  • śmietana 36%

    1 litr
  • cytryna

    1 sztuka
  • cukier puder

    5 łyżek
  • żelatyna deserowa

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Biszkopt

Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i ubijać aż cukier się rozpuści, dodać żółtka i jeszcze chwilę ubijać.

Mąki, proszek do pieczenia i kakao przesiać i delikatnie połączyć z masą jajeczną. Wylac do tortownicy i piec ok 30min w 180 st.

Po upieczeniu wystudzić i przekroić biszkopt na 3 krążki.


Śmietana

Mocno schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, w czasie ubijania dodać sok z jednej cytryny i następnie cukier puder.

Na sam koniec dodać rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody żelatynę. Powinna być wystudzona, ale płynna - żelatynę zalać wodą i wstawić na chwilkę do mikrofali aby była płynna. 

Każdy krążek ciasta nasączyć - ja nasączyłam syropem z cytryny i cukru.

Na pierwszy krążek wykładamy część śmietany, przykrywamy drugim i czynność powtarzamy.

Resztą śmietany smarujemy wierzch i boki tortu.

Następnie wkoło obkładamy lekko dociskając Misiami Lubisiami. Aby dobrze dolegały na czas chłodzenia obwiązuję je tasiemką.

Wierzch udekorować owocami i dowolnymi dekoracjami i listkami mięty. Wstawić do lodówki aby ciasto się schłodziło.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat