Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

lsniace bezy

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

białko 4
cukier puder 250 gram
sól
sok z cytryny łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: lsniace bezy

Do bialek wsypujemy duza szczypte soli, a nastepnie ubijamy mikserem na najwyzszych obrotach na sztywna piane. Bialka beda idealnie ubite jesli po odwroceniu miski do gory nogami piana nie wypadnie. Nastepnie dodajemy partiami cukier. Miksujemy do momentu az piana zrobi sie lsniaca. Po ubiciu mozna przeprowadzic ten sam test co wczesniej odwracajac miske. Teraz nalezy formowac bezy, wykladajac mase (szprycka lub rekawem cukierniczym) na blache wylozona papierem do pieczenia. Pozostaje juz tylko wstawic je do piekarnika ustawionego na temperature 100 stopni (z termoobiegiem) i uzbroic sie w cierpliwosc. Czas wysuszania bezikow moze byc rozny - w przepisie z ktorego korzystalam byla to godzina, u mnie niestety bezy spedzily w piekarniku az dwie godziny. Aby sprawdzic czy bezy sa juz dobre, trzeba ich po prostu sprobowac ;)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

plocia 06.02.2014 18:51
Mam ochotę na takie bezy, w ogóle jak są świeże.
PaniMISIOWA 05.03.2013 21:03
cudne są one!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak