Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Łososiowa zapiekanka

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

łosoś wędzony 20 dag
ziemniaki 60 dag
jajko 4
cebula 1
ser żółty 8 dag
ząbki czosnku 2
ser pleśniowy 5 dag
bazylia
sól
pieprz
olej do smażenia
mleko 1 szklanka
mąka 1 łyżka
masło 1/4 kostki

Przepis i sposób przygotowania na: Łososiowa zapiekanka

Wędzonego łososia drobno posiekać. Ząbki czosnku obrać i drobno pokroić, Cebulę obrać, przemyć i również drobno pokroić. Na rozgrzanym oleju delikatnie podsmażyć czosnek oraz cebulę. W lekko posolonej wodzie ugotować ziemniaki w mundurkach. Ugotowane ziemniaki odcedzić, wystudzić, obrać i pokroić w plasterki. Jajka ugotować na twardo w również lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu jajka wystudzić, obrać ze skorupki i także pokroić na plasterki.Naczynie żaroodporne dokładnie wysmarować tłuszczem i poukładać w nim ziemniaki, jajka oraz łososia i posypać przysmażoną cebulą z czosnkiem. Ser żółty oraz ser pleśniowy strzeć na tarce i posypać nimi zapiekankę. Masło roztopić na patelni, dodać do niego mąkę i dobrze wymieszać. Następnie zaleć to mlekiem. Kiedy sos wystygnie doprawić go do smaku według własnego uznania pieprzem, solą oraz bazylią. Zapiekankę polać sosem i piec przez około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kamila/kami007 14.12.2011 09:53
ciekawe
gosia47-47 14.12.2011 07:23
takiej nie jadłam :D

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak