Łosoś w czosnkowej marynacie

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • filet z łososia

    30 dag
  • olej kokosowy

    1 łyżka
  • szczypior

    1 łyżka

Marynata

  • miód płynny

    1 łyżka
  • sok z cytryny

    1 łyżka
  • czosnek

    2 ząbki
  • sól do smaku

  • Pieprz czarny mielony Prymat

    do smaku
  • Przyprawa do ryb i owoców morza Prymat

    do smaku
  • tymianek

    szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Łosoś w czosnkowej marynacie foto
W płaskim pojemniku lub szklanym naczyniu wymieszać miód, sok z cytryny, sól, pieprz i przyprawę do ryb do smaku i tymianek. Proszę zwrócić uwagę, czy mieszanka przypraw ma w sobie dużą ilość soli i pieprzu, i te dostosować do tej miary. Czosnek obrać i wcisnąć do całości, wymieszać ponownie.
Krok 2 - Łosoś w czosnkowej marynacie foto
Rybę opłukać i osuszyć. Jeśli skóra ma łuski, to je zeskrobać przed płukaniem. Pokroić na dwie porcje...
Krok 3 - Łosoś w czosnkowej marynacie foto
...po czym obtoczyć w marynacie. Odłożyć na 15 minut – to świetny czas, aby przygotować sobie ulubioną sałatkę
Krok 4 - Łosoś w czosnkowej marynacie foto
Postawić patelnię na średnim ogniu i poczekać aż się nagrzeje. Wlać olej i rozprowadzić na dnie – ruszając patelnią. Ułożyć łososia skórą do dołu, przykryć i dusić 3 minuty.
Krok 5 - Łosoś w czosnkowej marynacie foto
Odkryć i smażyć przez minutę.
Krok 6 - Łosoś w czosnkowej marynacie foto
Aastępnie bardzo delikatnie rybę odwrócić na drugą stronę i powtórzyć. Czyli przykryć, dusić 3 minuty, odkryć i smażyć minutę.
Krok 7 - Łosoś w czosnkowej marynacie foto
Wyłożyć ostrożnie na talerze, posypać posiekanym szczypiorem i natychmiast podawać. Z ulubioną sałatą. I przypieckami :).
borgia
Miód użyłam pomarańczowy - jest świetny. Zamiast oleju kokosowego można użyć ulubionego, lub nawet mocniejszej w smaku oliwy. Przyprawę do ryb też polecam tę ulubioną.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
halina17 13.06.2015 21:37
Smaczna ryba.
RenataZ-et 13.06.2015 20:05
Bardzo apetyczna rybka

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat