Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Łosoś pod pistacjową skorupą

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

łosoś filet 300 g
wino białe wytrawne 4 łyżki
sok z cytryny 2 łyżki
miód 2 łyżeczki
pistacje 50 g
migdały 2 łyżki, mielone
parmezan starty 2 łyżki
oliwa 2 łyżki
ząbek czosnku 1
bazylia świeża kilka listków
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Łosoś pod pistacjową skorupą

1. Łososia umyć, osuszyć, wyciągnąć ości, jeżeli są. Rybę podzielić na dwie równe porcje. Przygotować marynatę: wymieszać razem wino, 2 łyżki soku z cytryny (resztę soku zostawić do skorupki) i miód.

2. Łososia natrzeć solą i pieprzem, ułożyć w marynacie. Można go tak zostawić na kilka godzin przykrytego, w lodówce.

3. Przygotować pistacjową skorupkę: do pojemnika blendera (np. do przystawki siekającej) włożyć pistacje, mielone migdały, sok z cytryny, parmezan, oliwę, czosnek i listki bazylii. Rozdrobnić. Dosmaczyć solą i pieprzem (jeżeli jest taka potrzeba).

4. Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Wierzch łososia obłożyć posypką pistacjową i wstawić do piekarnika (łosoś może leżeć do połowy w marynacie). Piec przez 15-20 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 11.07.2016 14:49
Ciekawa panierka.
jagoda5913 20.12.2015 12:34
uwielbiam łososia
Stenka 19.12.2015 16:01
smaczne danie
kd045 19.12.2015 11:32
Bardzo ładnie i pysznie podana rybka
Wafelek2601 19.12.2015 10:40
Wygląda przepysznie
sliwka 19.12.2015 10:27
Bardzo fajny przepis;))
bertpvd 19.12.2015 09:43
ale ta rybka musi być dobra :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak