Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Łosoś po japońsku w sosie teriyaki

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

składniki

filet z łososia 2 szt
sos sojowy 50 ml
imbir 10 cm
woda 1 klanka
miód płynny 2 łyżki
cukier 2 łyżeczki
Czosnek suszony Prymat 2 łyżeczki
Imbir mielony Prymat 2 łyżeczki

Opcjonalny dodatek

ziemniaki 10 szt
masło 50 g

Przepis i sposób przygotowania na: Łosoś po japońsku w sosie teriyaki

Kroki postępowania

1
Filetujemy łososia. Pozbywamy się skóry. Obrany imbir szatkujemy w drobną kostkę. Dodajemy sos sojowy. wodę, cukier, miód, imbir, czosnek do kubka i mieszamy. Dodajemy poszatkowany imbir i mieszamy całość. Wylewamy na łososia którego dostawiamy do lodówki na 2-3 godziny.
Krok 1 - Łosoś po japońsku w sosie teriyaki foto
2
Obieramy ziemniaki i gotujemy w lekko osolonej wodzie przez 15 minut.
Krok 2 - Łosoś po japońsku w sosie teriyaki foto
3
Odcedzamy ziemniaki. Kroimy w łódeczki. Pieczemy w piekarniku przez 50 minut (150 C termoobieg)
Krok 3 - Łosoś po japońsku w sosie teriyaki foto
4
Wyciągamy łososia z lodówki i przekładamy do foli aluminiowej. Pieczemy w termoobiegu przez 40 minut razem z ziemniakami.
Krok 4 - Łosoś po japońsku w sosie teriyaki foto
5
Ziemniaki polewamy stopionym masłem i doprawiamy lekko solą.
Krok 5 - Łosoś po japońsku w sosie teriyaki foto
6
Wyciągamy łososia z foli aluminiowej. Wykładamy wszystkie składniki na talerz.
Krok 6 - Łosoś po japońsku w sosie teriyaki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jagoda5913 23.09.2016 01:05
moje smaki
Beatris 22.09.2016 19:56
Apetycznie przygotowana rybka :)
Motorek 22.09.2016 19:29
pyszna rybka
Jumper123 22.09.2016 19:06
uwielbiam łososia

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak