Przepis i sposób przygotowania na: Łosoś pieczony podany z musem pomarańczowym i salsą na pappardelle z cukinii
Kroki postępowania
Papryczkę drobno posiekać (usunąć pestki), czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z pozostałymi składnikami. Łososia umyć i osuszyć. Podzielić na mniejsze porcje i doprawić solą oraz pieprzem z obu stron. Przygotowaną wcześniej marynatą obtoczyć łososia i odstawić do lodówki na ok. 60 minut.
Piekarnik nagrzać do temp. 180'C. Łososia przełożyć razem z marynatą do naczynia żaroodpornego i zapiekać (bez przykrycia) przez 15-20 min, skórką do góry.
Papryczkę drobno posiekać (usunąć pestki) i wrzucić do rondelka z odrobiną oliwy. Dodać posiekaną drobno szalotkę, chwilę podsmażyć. Sok z pomarańczy wymieszać z mąką oraz miodem i wlać do rondelka. Gotować przez ok. 2-5 min. do momentu aż sos zgęstnieje. Opcjonalnie sos można zmiksować na mus blenderem.
Pappardelle z cukinii:
Cukinię umyć i pokroić obieraczką do warzyw wydłuż, tworząc wstążki. Osolić i wymieszać, aby pozbyć się nadmiaru wody.
Paprykę umyć, wydrążyć z nasion i pokroić w drobną kostkę. Brzoskwinię umyć (opcjonalnie obrać ze skórki), pokroić z kostkę i dodać do papryki. Całość wymieszać i skropić sokiem z cytryny. Dodać posiekaną drobno szalotkę, miód, paprykę ostrą oraz posiekaną pietruszkę i wymieszać.
Upieczonego łososia podajemy na wstążkach cukinii i dodajemy salsę. Całość polewamy przygotowanym wystudzonym musem