Łosoś norweski zapiekany z serem taleggio, figami i sosem balsamico

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • filet z łososia

    4x160 g
  • marynata

  • oliwa

    3 łyżki
  • czosnek

    1 ząbek
  • orzeszki pini (prażone)

    2 łyżki
  • sok z cytryny

    0,5 szt.
  • pozostałe składniki:

  • ser Taleggio

    600 g
  • figi świeże

    8 szt.
  • jasny krem balsamico

    3 łyżki
  • oliwa

    2 łyżki
  • bazylia

    4 gałązki
  • Pieprz czarny grubo mielony Prymat

    do smaku
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Umyte, oczyszczone i osuszone filety z łososia norweskiego natrzeć marynatą powstałą poprzez połączenie wszystkich jej składników. Odstawić do lodówki na 2-4 godziny. Dojrzałe i świeże figi obrać i pokroić na cząstki.
Łososia piec około 10 minut w temperaturze 180˚C, następnie ułożyć na nim pokrojone plastry sera taleggio i zapiekać kolejne 5 minut. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać figi, smażyć około 2 minuty. Na końcu dodać jasny krem balsamico.
Zapiekanego łososia norweskiego podawać z aromatycznymi figami ze świeżo mielonym czarnym pieprzem i prażonymi orzeszkami piniowymi.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
kicius 06.02.2014 08:17
wygląda apetycznie
marcia7 04.10.2013 16:02
pyszna jest ta rybka
sylwia_mc 04.10.2013 15:26
chętnie bym spróbowała
idealme 04.10.2013 15:02
pyszności! :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat