Przepis i sposób przygotowania na: Łosoś norweski w marynacie z salsą pomidorową i bakłażanem
Bakłażana kroimy w 1 cm plastry i solimy. Z warzywa powinna wydostać się gorzka woda z solą którą musimy opłukać. Obtaczamy w mące i smażymy na patelni. Solimy i wsadzamy do piekarnika nagrzanego na 120 C w celu potrzymania temperatury.
Na patelnię z niewielką ilością oleju rzepakowego wrzucamy 2 drobno pokrojone ząbki czosnku roztarte z niewielką ilością soli i pokrojone pomidory i kilka pomidorów suszonych (opcjonalnie)
Marynatę która została po wyjęciu łososia redukujemy w rondlu na małym ogniu.
Filety z łososia smażymy na dobrze rozgrzanej patelni grillowej następnie przekładamy je na kratkę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Przed włożeniem do pieca łososia smarujemy zredukowaną w rondelku marynatą. Filety z łososia wkładamy do piekarnika nagrzanego do 120°C na 5-6 minut.
Do sosu pomidorowego dodajemy sól, pieprz, czekamy 5 minut, wrzucamy garść posiekanej kolendry, mieszamy, sos pomidorowy wykładamy na talerz, bakłażan wyjmujemy z pieca, wykładamy łososia, polewamy marynatą, dekorujemy kilkoma listkami kolendry.