Łosoś na bani

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • bani czyli swojskiej dyni

    30 dkg
  • małe pomarańcze

    2
  • strączka papryki chili

    1/2
  • pora, zielonkawa część

    ok. 8 cm
  • oliwy

    4 łyżeczki
  • sosu sojowego jasnego

    6 łyżeczek
  • octu balsamicznego

    2 łyżeczki
  • sosu chili

    1-2 łyżeczki
  • płynnego miodu

    3 łyżeczki
  • ziarna sezamu

    ok.2 łyżek
  • czarnuszki

    ok. 2 łyżeczek
  • troszkę oliwy

    do smażenia:
  • kilka galazek natki pietruszki

    do dekoracji:
  • plasterki pomarańczy

  • imbir starty

    3 łyżeczki
  • olej sezamowy

    kilka kropli
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ręka do góry kto pomyślał po przeczytaniu tytułu, że będzie rybka z alkoholem?!
:-)))

Pomarańcze dokładnie umyć, sparzyć, osuszyć. Zetrzeć wierzchnią skórkę z jednego owocu, dodać do oliwy. Dolać do tego sos sojowy (4 łyżeczki), sos chili, ocet balsamiczny, olej sezamowy, sok z jednej pomarańczy i dodać połowę imbiru oraz 2 łyżeczki miodu. Wymieszać i taką mieszanką posmarować opłukane i osuszone ręcznikami papierowymi dzwonka łososia. Odstawić je na kilka godzin, najlepiej do lodówki i pod przykryciem. Dobrze co jakiś czas przewrócić kawałki ryby żeby równomiernie przeszły aromatami marynaty.

Dynię pozbawioną pestek i skórki kroimy w drobną kostkę. Gruszkę obieramy, usuwamy gniazdo nasienne, kroimy w podobną kostkę. Mieszamy z dynią i sokiem z drugiej pomarańczy. Dodajemy do tego resztę imbiru, posiekanego pora i drobno posiekane chili.

Dzwonka łososia lekko otrzepujemy z marynaty. Boki, od strony skóry, posypujemy sezamem i kładziemy na rozgrzaną patelnię. Ja smażyłam na teflonowej więc bez tłuszczu - trochę go przecież było w marynacie, ale na zwykłą można wlać 1 łyżkę. Łososia smażymy ok. 3-5 min. z jednej strony - przewracamy tylko raz i to delikatnie żeby ryba nam się nie rozpadła. Odkładamy na chwilę, pod przykryciem żeby ryba nie wystygła. Rozgrzewamy patelnię z 2-ma łyżeczkami oliwy. Dodajemy dynię, smażymy mieszając na ostrym ogniu 3-4 min. dodając do smaku trochę sosu sojowego, łyżeczkę miodu, trochę szafranu i papryki słodkiej. Dodajemy też resztę marynaty spod ryby. Dynia ma tylko stracić surowość, ale pozostać chrupiąca! Na koniec dodajemy czarnuszkę.

Podanie: Na talerze wykładamy porcje smażonej dyni, na to układamy łososia. Posypujemy drobno posiekaną natką pietruszki i ozdabiamy plasterkiem pomarańczy.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
aisza1 14.03.2013 07:23
apetycznie wygląda
Misia90 27.09.2011 18:02
ekstra
Marysia 27.09.2011 17:02
super
Karolina69 27.09.2011 13:21
fajne
eli_555 30.07.2011 23:15
pyszna rybka
kochanyptysiu 29.04.2011 10:10
pieknie sie prezentuje
SmacznaPyza 26.04.2011 18:47
a tu niespodzianka :-)
ISKRA 26.04.2011 18:21
ręka w górze ;) Myślałam, że to będzie łosoś w jakimś trunku moczony ;)))
wedith1 26.11.2010 19:22
fajna nazwa:)
Zoso 19.11.2010 21:21
Super wygląda ipewnie jeszzce lepiej smakuje

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat