Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Łopatka z szynkowaru

3.0
(12)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

łopatki b/k 1 kg
majeranek 1 łyżka
czosnek 2 ząbki
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżeczki
woda 100 ml
sól i pieprz
Sól peklowa drobnoziarnista Prymat 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Łopatka z szynkowaru

Kroki postępowania

1
Łopatkę umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Następnie każdy kawałek mięsa pobić tłuczkiem do mięsa.
Ząbki czosnku obrać, przecisnąć do mięsa, dodać przyprawy
żelatynę i wodę .
Krok 1 - Łopatka z szynkowaru foto
2
Dokładnie rękoma wymieszać.
Krok 2 - Łopatka z szynkowaru foto
3
Do szynkowara włożyć woreczek, do woreczka wkładamy mięso, dobrze dociskając rękoma, zawinąć worek, nałożyć pokrywę od szynkowara ze sprężyną, zamknąć . Odstawić na 12 godzin w chłodne miejsce.
Krok 3 - Łopatka z szynkowaru foto
4
Następnie szynkowar włożyć do dużego garnka, zalać wodą powyżej powierzchni mięsa. Postawić garnek na kuchni, parzyć przez 100 minut w 85 stop. Po tym czasie wstawić szynkowar do garnka z zimną wodą, schłodzić. Odstawić w chłodne miejsce, do następnego dnia.
Krok 4 - Łopatka z szynkowaru foto
5
Smacznego !
Krok 5 - Łopatka z szynkowaru foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

teresa18 10.01.2014 18:22
apetyczna i ta galaretka dookoła mniam
dodi 10.01.2014 12:16
bardzo apetyczna
Barbara13 10.01.2014 11:24
wygląda bardzo smacznie
matesko 10.01.2014 11:13
ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak