Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Łopatka wieprzowa po węgiersku

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

łopatka wieprzowa 0.5 kg
cebula biała 2 szt
pieczarki 5 szt
olej do smażenia
mąka pszenna 2 łyżki
śmietana 12% 2 łyżki
Papryka słodka mielona Prymat
Sól czosnkowa jodowana Prymat
Liść laurowy suszony Prymat
natka pietruszki
papryka czerwona 1 szr

Przepis i sposób przygotowania na: Łopatka wieprzowa po węgiersku

Umyte i osuszone papierowym recznikiem mięso kroimy w dużą kostkę, a następnie smażymy na rumiano na oleju i przekładamy do garnka, w ktorym będziemy przyrządzali nasz gulasz. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, podlewamy wodą i stawiamy na małym ogniu, dusimy pod przykryciem. W tym czasie kroimy sobie paprykę w kostkę, cebilkę w pióreczka, a pieczarki na plasterki bądź ćwiartki - jak kto woli, przesmażamy je i przekładamy do garnka z mięsem, mieszamy, dusimy ok godziny podlewając wodą w razie potrzeby. Mąkę rozrabiamy z zimną wodą, dodajemy do niej śmietanę, hartujemy gorącym płynem z naszego garnka i wlewamy do niego z powrotem calość mieszając. Doprawiamy wszytsko solą czosnkową i nie żałujemy papryk w proszku - słodkiej do woli, ostrej - ile kto lubi. Mieszamy i dusimy dalej jeszcze chociaż z pół godziny. Dodajemy natkę pietruszki, posiekaną. Mieszamy, podajemy i zajadamy! Polecam!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak