Łopatka wieprzowa duszona z majerankiem i tymiankiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • łopatka wieprzowa

    0,7-1 kg
  • Przyprawa do wieprzowiny klasyczna Prymat

    0,5 opakowanie
  • Przyprawa do kurczaka złocista skórka Prymat

    0,5 opakowanie
  • Majeranek suszony Prymat

    2 łyżeczki
  • tymianek

    1 łyżeczka
  • olej do smażenia

  • cebula

  • mąka

  • woda

  • sól do sosu do smaku

  • pieprz do sosu do smaku

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Łopatkę opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Wymieszać przyprawę do wieprzowiny, przyprawę do kurczaka, majeranek i tymianek - taką mieszanką natrzeć dokładnie łopatkę. Mięso włożyć na rozgrzany olej i przysmażyć z każdej strony. Na ok. 5-10 minut przed skończeniem smażenia wrzucić do mięsa obraną i pokrojoną w piórka cebulę - zrumienić ją. Następnie zalać mięso gorąca wodą i przykryć. Dusić ok. 40-60 minut, w międzyczasie przewracając łopatkę i dolewając wody, jeśli tej za dużo ubędzie. Kiedy mięso będzie już miękkie, wyciągnąć je z płynu, zebrać jak najwięcej tłuszczu z wierzchu. Z mąki i zimnej wody przygotować zaklepkę i zagęścić nią sos, zagotować, przyprawić solą i pieprzem do smaku. Na koniec można jeszcze włożyć mięso do sosu, żeby na wolnym ogniu chwilę się w nim podusiło.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ALAGOR 13.10.2012 22:55
fantazja ;)
pacpaw 09.08.2012 20:25
ale ona musi smakować!
jasiek 07.06.2012 10:38
chyba zrobię
[email protected] 27.04.2012 23:56
extra
[email protected] 06.03.2012 10:25
extra
magdziorka6 26.02.2012 16:21
fajne
Kate131 07.01.2012 10:28
apetyczna
misia53 09.12.2011 15:58
w naszym domu niestety bez mięska ani rusz....

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat