Łopatka pieczona z warzywami na ostro

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • łopatka wieprzowa

    500 gram
  • marchewka

    1 duża
  • pietruszka

    1 sztuka
  • cebula czerwona

    1 duża
  • papryka czerwona

    1 sztuka
  • czosnek

    4-5 ząbków
  • papryczka chili

    1 albo 0,5 sztuki
  • sól do smaku

  • Pieprz czarny mielony Prymat

  • Czosnek suszony Prymat

  • Papryka słodka mielona Prymat

  • Zioła prowansalskie suszone Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Łopatka pieczona z warzywami na ostro foto
Mięso pokroić na mniejsze kawałki, oprószyć solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym i słodką papryką, wstawić do lodówki na parę godzin (a najlepiej na całą noc).
Krok 2 - Łopatka pieczona z warzywami na ostro foto
Mięso przełożyć do brytfanki, dodać warzywa: chilli, czosnek, marchewkę i pietruszkę pokrojone w plasterki, cebulę i paprykę w większą kostkę. Wszystko dobrze wymieszać i doprawić ziołami prowansalskimi.
Krok 3 - Łopatka pieczona z warzywami na ostro foto
Całość przykryć folią aluminiową i wstawić do pieca nagrzanego do 200 stopni.
Krok 4 - Łopatka pieczona z warzywami na ostro foto
Po ok. 2 godzinach ustawić w piekarniku funkcję "grill", ściągnąć folię i piec jeszcze ok. 10 minut.
Krok 5 - Łopatka pieczona z warzywami na ostro foto
Podawać na gorąco z ulubionymi dodatkami, u mnie padło na ryż :)
Smacznego! :)

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Pani Domu 16.10.2015 08:44
smaczne mięsko
Bernadeta1 15.10.2015 18:27
bardzo lubię mięsko na ostro
RenataZ-et 15.10.2015 09:59
świetne mięsko!
bertpvd 15.10.2015 09:36
chętnię wypróbuję przepis
norweska20 15.10.2015 00:27
na ostro czyli tak jak lubię

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat