Łopatka mielona ze słoika

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • łopatka wieprzowa

    1 kg
  • majeranek Prymat

    2 łyżki
  • sól

    1 łyżka
  • sól peklowa

    1 łyżka
  • czosnek granulowany

    1 łyżka
  • woda zimna

    1 szklanka
  • żelatyna

    1 łyżka
  • czarny pieprz mielony Prymat

    1/2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Łopatkę zmielić i przełożyć do miski. Dodać przyprawy w ilości swoich preferencji smakowych, wlać szklankę zimnej przegotowanej wody, dodać 1 łyżkę suchej żelatyny i dokładnie wszystko wymieszać. Przełożyć mięso do słoików, zakręcić nakrętki. Wstawić do garnka wyłożonego ściereczką, wlać wodę do 3/4 wysokości słoików, pasteryzować 60 minut.
Jolanta_P-S
Po wystudzeniu w słoiku tworzy się galaretka, która otacza mięso, a na powierzchni tworzy się cienka warstwa smalcu. Taka mielona łopatka jest idealna po pokrojeniu jako obkład na kanapki.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Margo1 07.09.2014 17:03
Takie są najlepsze
Wacław 04.09.2014 10:02
pyszne swojskie wyroby :-)
R'n'G Kitchen 02.09.2014 13:14
Super...aż jeść się zachciało!
Habibi 02.09.2014 12:04
mam słabość do takich domowych przetworów mięsnych :) Są smaczne, zdrowe i przede wszystkim wiadomo, z czego się składają ;) U mnie najczęściej jesienią się rozpoczyna takie przetwarzanie :)
Mniam 02.09.2014 11:41
Oj, zapachniało mi tą mielonką :)
mysliwy 02.09.2014 11:10
Żona też czasem taką robi! Jest pyszna!
joanna30 02.09.2014 10:57
Świetna mielonka :) muszę kiedys koniecznie taka przygotować!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat