Doradca Smaku III, odc. 20: Polędwica wieprzowa z cebulą

odc. 20 Doradca Smaku

Doradca Smaku III, odc. 20: Polędwica wieprzowa z cebulą

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • polędwica wieprzowa

    1,5 kg
  • musztarda francuska

    180 g
  • białe wino wytrawne

    200 ml
  • cebule

    5 szt.
  • oliwa

Do smaku

  • majeranek otarty

  • pieprz czarny mielony

  • sól morska

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku III, odc. 20: Polędwica wieprzowa z cebulą foto
Polędwicę oczyszczamy z błon, wkładamy do naczynia żaroodpornego, smarujemy z każdej strony obficie musztardą francuską, a następnie posypujemy z obu stron majerankiem, solą i pieprzem. Na koniec wlewamy białe wino. Naczynie przykrywamy i wstawiamy do lodówki na 15-30 minut, aby mięso przeszło aromatem przypraw, wina oraz musztardy.
Krok 2 - Doradca Smaku III, odc. 20: Polędwica wieprzowa z cebulą foto
Cebulę siekamy w cienkie piórka i rumienimy na patelni z rozgrzaną oliwą z oliwek.
Krok 3 - Doradca Smaku III, odc. 20: Polędwica wieprzowa z cebulą foto
Naczynie żaroodporne wyjmujemy z lodówki, polędwicę wyjmujemy z marynaty i smażymy chwilę na rozgrzanej oliwie z oliwek 4-7 minut. Podsmażoną polędwicę oczyszczamy delikatnie z nadmiaru tłuszczu za pomocą papierowego ręcznika lub ściereczki. Następnie przekładamy z powrotem do naczynia żaroodpornego, a następnie dodajemy podsmażoną cebulkę oraz wlewamy pozostałą marynatę.
Krok 4 - Doradca Smaku III, odc. 20: Polędwica wieprzowa z cebulą foto
Pieczemy przez około 12 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 190̊C.
Krok 5 - Doradca Smaku III, odc. 20: Polędwica wieprzowa z cebulą foto
Polędwicę podajemy z ulubionymi dodatkami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MadziaraMIT

02.05.2015 23:05
Witam ja dodaje wytrawne

MadziaraMIT

02.05.2015 23:04
Bardzo smacznie wygląda a jeszcze lepiej smakuje robiłam to danie dwa razy ;) Rewelacja !!!

Maridka19

22.02.2015 11:25
Bardzo smacznie wygląda :)

Barbara Barbara

21.02.2015 11:23
Witam, jakie wino mam dodać ? Wiem, ze białe ale czy wytrawne, półsłodkie czyt co? Nigdy win nie dodawałam i dlatego nie wiem, dzięki, pozdrawiam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat