Lody waniliowe domowej roboty

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • żółtka

    2
  • cukru

    60 g
  • mleka

    160 ml
  • laska wanilii

  • śmietanki

    80 ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Żółtka ubić z cukrem, dodać troszkę mleka. Resztę mleka wlać do rondelka, laskę wanilii przeciąć wzdłuż, nożem wyskrobać jej zawartość i dodać do mleka, podgrzać, ale nie zagotować. Następnie dodać żółtka z cukrem, połączyć i stale mieszając podgrzewać. Gdy masa będzie bliska zagotowaniu, zdjąć rondelek z ognia i schłodzić w naczyniu z zimną wodą. Gdy ostygnie wymieszać ją z ubitą śmietanką 30% i zamrozić.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
anna1281 31.07.2011 11:00
pycha:)
anna1281 31.07.2011 11:00
pycha:)
Pati8 23.07.2011 12:11
lody-pyszne i orzezwiajace!!!
hastalavista 18.04.2011 13:58
cudowne!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat