Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lody w karmelowym gniazdku

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

lody 1 gałka
pistacje
cukier
masło 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Lody w karmelowym gniazdku

Gruszkę obieramy, kroimy na połówki, usuwamy gniazdo nasienne i gotujemy 20 minut w szklance wody z 2 łyżkami cukru. W garnuszku topimy masło i dodajemy 3-4 łyżki cukru. Topimy to na ciągnący karmel i rozbimy z niego gniazda. Ja robłam na metalowym kubku z termosu. Kubek lekko natłuścić masłem i polewać cienką nitkę ciągnącego się karmelu na kubku. Gdy ostygnie ściągamy i w ten sposób powstaje połowa gniazda, powtarzamy, aby zrobić druga połówkę. Połówkę gniazda karmelowego kładziemy na talerzu, wkładamy do środka gałkę lodów i zamykamy drugą połówką. Gruszkę kroimy na plasterki i układamy na talerzu. Całość posypujemy pokrojonym pistacjami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

artur7 07.12.2013 16:24
musze sprobowac
Konczi 06.11.2012 09:24
wygląda pysznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak