Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

lody pistacjowe

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mascarpone 250 g
pistacja 70 g
cukier 4 lyzki
kremówka 50 ml
jajko 1

Przepis i sposób przygotowania na: lody pistacjowe

Przepis na te lody znalazłam na blogu Domi w kuchni, http://domiwkuchni.blox.pl/2012/06/Lody-pistacjowe.html Tam jednak autorka dodała do lodów solone pistacje, trochę bałam się tej słoności i wolałam je przepłukać zimną wodą :) Pistacje obrałam ze skorupek, opłukałam i zmiksowałam na małe kawałki. Zimną kremówkę ubiłam z mascarpone i cukrem. Żółtko ubiłam i dodałam do masy. Tak samo białko ubiłam na sztywną pianę i dodałam do masy i delikatnie wymieszałam łyżką. Na końcu dodajemy zmiksowane pistacje, mieszamy i przekładamy do pojemnika. Zamrażamy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ttrytka 20.10.2015 20:23
smakowity deser lodowy
Bogusiaz 10.10.2012 18:41
ale bym zjadła:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak