Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lody mirabelkowe

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mirabelki 500 g
cukier 200 g
kwaśna śmietana 350 g
wódka 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Lody mirabelkowe

Mirabelki myjemy i pozbawiamy pestek. Ja używam do tego celu drylownice do wiśni. Owoce zasypujemy cukrem i gotujemy aż się rozpadną. Owoce można tez ugotować z pestkami i wyciągnąć z masy owocowej (są duże i odróżniają się kolorem więc jest to dość łatwe). Masę z mirabelek wkładamy do pojemnika i zamrażamy.
Zamrożone owoce miksujemy blenderem i dodajemy kwaśną śmietanę. Opcjonalnie można dodać również 2 łyżki wódki lub innego wysokoprocentowego alkoholu, dzięki czemu nie powstaną kryształki lodu. Ponownie zarażamy.


PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Patrycja33 20.09.2016 00:10
ciekawa jestem jak smakuja, nigdy takich nie jadlam
Grazyna0211 09.09.2016 08:58
fajny pomysł
Joanna Kryla 09.09.2016 08:43
Pyszne i ciekawe lody
norweska20 08.09.2016 23:21
ciekawy smak :)
Iwusia 08.09.2016 22:59
takich jeszcze nie jadłam ...
Wafelek2601 08.09.2016 22:02
Ależ muszą smakować

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak