Lody jogurtowo czekoladowe

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jogurt naturalny

    350 g
  • jogurt naturalny

    3 łyżka
  • mleko

    1 szk
  • masy krówkowej czekoladowej

    200 g
  • żółtko jajek

    2
  • sos czekoladowy

  • wiórki czekoladowe

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Lody jogurtowo czekoladowe foto
Miskę do lodów włożyć do zamrażarki na minimum 12 godzin.
Masę lekko rozgrzać w kąpieli wodnej, dolać do niej mleko i dokładnie zmiksować blenderem.
Jajka sparzyć, białka oddzielić od żółtek.
Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą białą masę.
Dodać jogurt i wymieszać, następnie wlać mleko 3,2 % z masą krówkową.
Chwilę ubijać na najwyższych obrotach.
Krok 2 - Lody jogurtowo czekoladowe foto
Z Zamrażarki wyjąć miskę, wlać masę lodową, zamknąć pokrywę.
Maszynę włączyć na 30 minut.
Po tym czasie lody przełożyć do pojemniczka i wstawić do zamrażarki na 40-50 minut, w zależności od tego jak mocno zmrożone lody chcemy uzyskać.
Krok 3 - Lody jogurtowo czekoladowe foto
Gdy lody będą gotowe napełnić nimi pucharki, polać sosem czekoladowy i posypać wiórkami czekoladowymi.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Madziela 12.06.2012 16:15
cos pysznego :D
cukiereczek 09.06.2012 08:06
super
Cukiereczek13 03.06.2012 13:49
wygladaja bajecznie :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat