Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lody fasolowo-kokosowe

2.0
(10)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

fasola Jaś 500 g
mleko skondensowane 1 puszka
mleko kokosowe 1 puszka
żółtko jajek 5-6 szt.
cukier puder do smaku
cukier waniliowy do smaku
śmietana kremówka 500 ml
wiórki kokosowe 1/2 szkl.

Porada

Zamiast wiórków kokosowych masę lodową można wzbogacić powielają czekoladą lub mielonymi orzechami/migdałami.

Przepis i sposób przygotowania na: Lody fasolowo-kokosowe

Fasolę umyć i odsączyć - zalać wrzątkiem, nakryć i pozostawić na noc do spęcznienia. Rano odlać wodę i przepłynąć pod bieżącą - zalać gorącą wodą i ugotować do miękkości z niewielką ilością soli. Odcedzić i na ciepło przecisnąć przez porażkę do puree, aby oddzielić skórki (można też zmienić i przedrzeć przez peronowe sitko).

Śmietanę zanotować, wymieszać z wiórkami kokosowym i podgrzewać na minimalnym płomieniu przez 15 minut stałe mieszając - nakryć i tak pozostawić do ostygnięcia.

Żółtka utrzeć na jasną masę z dodatkiem cukru pudru i cukru waniliowego.

Puree z fasoli połączyć z koglem-moglem, mlekiem skondensowany i mleczkiem kokosowym.
Śmietankę dokładnie odcedzić i schłodzić - ubić na sztywno i dodać do masy fasolowo-mlecznej.

Wszystkie składniki zmiksować do połączenia i wlać do szczelnie zamykanego pojemnika. Zamrozić mieszając co godzinę.

Podawać z ulubionymi dodatkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 25.08.2015 08:42
Lody są naprawdę wyjątkowe, choć skład mają rzeczywiście niecodzienny ;)
Janina 24.08.2015 15:15
Ciekawe smaki;)
Gracer 24.08.2015 14:13
fajny przepis
inka2012 24.08.2015 11:30
ciekawe połączenie :)
Mniam 24.08.2015 11:27
Te lody muszą być rewelacyjne! Z chęcią bym spróbowała.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak