Lody fasolowo-kokosowe

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • fasola Jaś

    500 g
  • mleko skondensowane słodzone

    1 puszka
  • mleko kokosowe

    1 puszka
  • żółtka

    5-6 szt.
  • cukier puder

    do smaku
  • cukier waniliowy

    do smaku
  • śmietana kremówka

    500 ml
  • wiórki kokosowe

    1/2 szkl.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Fasolę umyć i odsączyć - zalać wrzątkiem, nakryć i pozostawić na noc do spęcznienia. Rano odlać wodę i przepłynąć pod bieżącą - zalać gorącą wodą i ugotować do miękkości z niewielką ilością soli. Odcedzić i na ciepło przecisnąć przez porażkę do puree, aby oddzielić skórki (można też zmienić i przedrzeć przez peronowe sitko).

Śmietanę zanotować, wymieszać z wiórkami kokosowym i podgrzewać na minimalnym płomieniu przez 15 minut stałe mieszając - nakryć i tak pozostawić do ostygnięcia.

Żółtka utrzeć na jasną masę z dodatkiem cukru pudru i cukru waniliowego.

Puree z fasoli połączyć z koglem-moglem, mlekiem skondensowany i mleczkiem kokosowym.
Śmietankę dokładnie odcedzić i schłodzić - ubić na sztywno i dodać do masy fasolowo-mlecznej.

Wszystkie składniki zmiksować do połączenia i wlać do szczelnie zamykanego pojemnika. Zamrozić mieszając co godzinę.

Podawać z ulubionymi dodatkami.
Habibi
Zamiast wiórków kokosowych masę lodową można wzbogacić powielają czekoladą lub mielonymi orzechami/migdałami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Habibi 25.08.2015 08:42
Lody są naprawdę wyjątkowe, choć skład mają rzeczywiście niecodzienny ;)
Janina 24.08.2015 15:15
Ciekawe smaki;)
Gracer 24.08.2015 14:13
fajny przepis
inka2012 24.08.2015 11:30
ciekawe połączenie :)
Mniam 24.08.2015 11:27
Te lody muszą być rewelacyjne! Z chęcią bym spróbowała.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat