Przepis i sposób przygotowania na: Lody czekoladowe z chałwą i kawałkami czekolady
Do rondelka wlać śmietanę, dodać pokruszoną chałwę i mieszając zagotować. Zdjąć z ognia i dodać 70 g połamanej czekolady. Poczekać chwilę i wymieszać do całkowitego rozpuszczenia czekolady. Wstawić do lodówki na kilka godzin.
Jogurt przelać do kielicha blendera, dodać cukier, ekstrakt wanilii i zimną masę czekoladową. Wszystko razem krótko zmiksować.
Przelać do włączonej, zmrożonej maszynki do lodów i dalej postępować według instrukcji producenta. Gotowe lody przełożyć do pojemnika i wymieszać z resztą posiekanej drobno czekolady. Wstawić do zamrażarki.
Bez maszynki - przelać masę na lody do pojemnika, wymieszać z kawałkami czekolady i wstawić do zamrażarki. W czasie procesu mrożenia kilka razy wymieszać.