Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lody cytrynowe z karmelizowanym rabarbarem

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kremówka 400 ml
jogurt naturalny 500 ml
sok z dwóch cytryn
cukier puder 100 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Lody cytrynowe z karmelizowanym rabarbarem

karmelizowany rabarbar

150 g rabarbaru
100 g cukru
50 ml wody


Rabarbar umyć, pokroić na ok. 1centymetrowe kawałki.
Cukier z wodą umieścić w rondelku o grubym dnie, skarmelizować. Wrzucić rabarbar, pogotować kilka minut, żeby rabarbar zmiękł. Porządnie schłodzić.
Kremówkę wymieszać z jogurtem. Wlać sok z cytryn, wsypać cukier puder. Bardzo dokładnie wymieszać.
Włożyć do zamrażarki. Co kilkadziesiąt minut przemieszać, żeby rozbić kryształki lodu.
Kiedy masa będzie już mocno gęsta, prawie zupełnie zmrożona, dodać rabarbar i delikatnie zamieszać nie do połączenia, ale żeby powstał wzorek.
Zamrozić.
Wyjąć z zamrażarki około 15 minut przed podaniem.
Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak