Przepis i sposób przygotowania na: Lody cytrynowe z karmelizowanym rabarbarem
150 g rabarbaru
100 g cukru
50 ml wody
Rabarbar umyć, pokroić na ok. 1centymetrowe kawałki.
Cukier z wodą umieścić w rondelku o grubym dnie, skarmelizować. Wrzucić rabarbar, pogotować kilka minut, żeby rabarbar zmiękł. Porządnie schłodzić.
Kremówkę wymieszać z jogurtem. Wlać sok z cytryn, wsypać cukier puder. Bardzo dokładnie wymieszać.
Włożyć do zamrażarki. Co kilkadziesiąt minut przemieszać, żeby rozbić kryształki lodu.
Kiedy masa będzie już mocno gęsta, prawie zupełnie zmrożona, dodać rabarbar i delikatnie zamieszać nie do połączenia, ale żeby powstał wzorek.
Zamrozić.
Wyjąć z zamrażarki około 15 minut przed podaniem.
Smacznego!