Lody bakaliowe

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • śmietana kremówka

    1/2 litra
  • jajo

  • żółtka

    2
  • cukier

    1/2 szkl
  • Dodatki:

  • migdały

    1 łyżka
  • orzech

    1 łyżka
  • morele posiekane

    1 łyżeczka
  • czekolada starta

    1 łyżeczka
  • kawa rozpuszczalna

    1 łyżeczka
  • rodzynki

    1 (posiekane)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Śmietanę ubić na sztywno. Jajko i żółtka utrzeć z cukrem na parze i połączyć z ubitą śmietaną. Masę podzielić na 4 części. Jedną część połączyć z orzechami i migdałami, drugą z morelami i rodzynkami, trzecią z czekoladą a czwartą z kawą rozpuszczoną w małej ilości wody. Wszystkie masy dać osobno do pucharków i zamrozić.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (13)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Rybciia 24.09.2013 09:14
uwielbiam lody bakaliowe :-)
Dorian 04.09.2013 23:24
pyszny deser
IZABELA29 09.05.2013 08:57
warto je zrobić
RenataZ-et 19.08.2012 09:04
Uwielbiam
RenataZ-et 19.08.2012 09:04
Uwielbiam
Anna138 09.03.2012 22:07
super
IKrakowianka 21.12.2011 17:06
pychotka :)
Wafelek2601 15.12.2011 00:24
świetny deser
Monika193 11.12.2011 14:58
super
Ewelina38 04.12.2011 11:42
takie lody są przepyszne, uwielbiam je i jadam na okrągło, nawet zimą :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat