Lodowy tort urodzinowy

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • lody waniliowe

    2 litry
  • orzeszki w miodzie

    1 puszka
  • markizy z kremem orzechowym

    200 g
  • śmietana 30%

    3 łyżki
  • mleko skondensowane słodzone

    1 tubka
  • baton

    2 sztuki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Lody wyjąć z lodówki i zostawić na ok. 20-30 minut aby zmiękły, nie mogą się jednak roztopić. Jeśli jest upał to wystarczy kilka minut. W tym czasie należy orzeszki posiekać, batoniki wyjąć z opakowań i pokroić w kosteczkę. Ciastka pokroić na kawałki, uważając by nie pokruszyły się zbyt drobno- wtedy ich smak ‘zginie’ w lodach, a chodzi o to by kawałki były wyczuwalne. Miękkie lody wymieszać z orzeszkami, batonikami i ciastkami. Włożyć do tortownicy wyłożonej folią spożywczą lub innego naczynia które nada kształt tortu. Zamrozić. Tuż przed podaniem naszykować polewę: Do miseczki wycisnąć mleczko i wymieszać ze śmietanką. Tort wyłożyć na paterę lub półmisek i polać polewą. Można ozdobić gotowymi kwiatkami i pszczółkami i włożyć świeczkę.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (14)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Wafelek2601 10.02.2014 09:12
dla mnie bomba
Klausia 21.12.2013 10:31
świetny pomysł na tort :D
Beatris 14.10.2013 13:37
Uwielbiam desery lodowe.
Dorota59 01.07.2013 19:52
wspaniały torcik
Pietruszka 23.05.2013 09:34
torcik - pyszności
Mati13 06.05.2013 10:16
rewelacyjny!
caralajna 02.03.2013 07:20
ciekawy pomysł na deser
IwonaKa 15.02.2013 11:26
ale świetny tort
Gracer 14.02.2013 19:33
Super
Bogusiaz 14.02.2013 16:08
wyśmienity

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat