lodowe ciasto

lodowe ciasto

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • herbatniki

    45 sztuk
  • mleko

    0,5 puszki toffi
  • śmietana 30%

    750 ml
  • żółtko jajek

    7 sztuk
  • mleko 3,2%

    1 szklanka
  • cukier

    3/4-1 szklanki
  • śmietana

    2/3 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - lodowe ciasto foto
Blaszkę można wyłożyć nieprzywierającym papierem. Na dno wykładamy warstwę herbatników (około 15). Smarujemy je połową mleka toffi. Przykładamy kolejną warstwą.
Pozostałe mleko wyciskamy na herbatniki tworząc wzdłuż nich pasy.
Całość zalewamy lekko schłodzonymi lodami śmietankowymi. Przykładamy kolejna warstwą herbatników.

Dekorujemy dowolnie. U mnie przed podaniem ciasto polałam czekoladą i udekorowałam śmietanką.
Krok 2 - lodowe ciasto foto
Lody śmietankowe:
W garnku umieszczamy szklankę mleka, szklankę śmietanki 30% oraz cukier. Podgrzewamy całość do rozpuszczenia cukru. Między czasie ubijamy żółtka. Ubite dokładamy do ciepłego mleka, cały czas intensywnie mieszając. Całość podgrzewamy na małym ogniu, aż masa delikatnie zgęstnieje. Nie dopuszczamy jednak do wrzenia. Zdejmujemy z ognia i studzimy.

Pozostałą śmietanę 30% ubijamy. Do ubitej dokładamy śmietanę 12 % oraz przestudzona mieszaninę.
Po dokładnym wymieszaniu lody wstawiamy do zamrażalnika. Po około godzinie schładzania mieszamy je i wylewamy na przygotowaną warstwę herbatnikową. Na wygładzoną powierzchnie wykładamy pozostałe herbatniki. Wraz z blaszką pozostawiamy nasze lodowe ciasto do całkowitego zamrożenia.
Krok 3 - lodowe ciasto foto
Gotowe porcjujemy i podajemy.


To pyszny deser lodowy, ciasto, którego nie musimy piec:).

Słodycz herbatników przełamana słodyczą tofii. Dodatkowo pyszny śmietankowy smak lodów sprawi, że ten deser podbije nasze serca:).

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 22.02.2014 20:04
To coś dla mnie.
Małgorzata9 12.02.2014 18:43
lubię takie desery
olla85 12.02.2014 11:21
Bardzo ciekawy i oryginalny pomysł na ciasto :) A właściwie deser. Musi być przepyszny :)
as28 12.02.2014 11:03
mniam mniam
monia2005 12.02.2014 10:20
dodaję do ulubionych na pewno skorzystam z przepisu
norweska20 12.02.2014 09:50
bardzo apetyczne..mniam
agnieszka131919 12.02.2014 08:09
super ciasto, już jest w mojej książce
Aga-25 12.02.2014 08:06
pyszny deser
Stenka 12.02.2014 08:00
smaczne ciacho
Agnieszka-87-25 12.02.2014 07:50
rewelacja!!!!!!!!!!!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat