Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ŁÓDECZKI ZIEMNIACZANE Z PODGRZYBKAMI I SEREM PLEŚNIOWYM

2.0
(8)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 4 szt(duże)
podgrzybki 300 gram
czosnek 3 ząbki
cebula 1 szt
masło 3 łyżki
sałata 4 liście
szczypiorek 2 łyżki
Chili pieprz cayenne mielone Prymat 2 szczypty
tymianek 1/2 łyżeczki
camembert 150 gram
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: ŁÓDECZKI ZIEMNIACZANE Z PODGRZYBKAMI I SEREM PLEŚNIOWYM

Kroki postępowania

1
Ziemniaki wyszorować i ugotować w mundurkach,na pół twardo,gotować przez około 10 minut.Ostudzić,przekroić na pół i łyżeczką delikatnie wydrążyć środek.Teraz dopiero obrać ze skórki.
Krok 1 - ŁÓDECZKI ZIEMNIACZANE Z PODGRZYBKAMI I SEREM PLEŚNIOWYM foto
2
Ziemniaki posmarować stopionym masłem ze wszystkich stron za pomocą pędzelka i posypać solą do smaku.Czosnak obrać pokroić w cieniutkie plasterki i ułożyć w wydrążonych ziemniaczanych łódeczkach.
Krok 2 - ŁÓDECZKI ZIEMNIACZANE Z PODGRZYBKAMI I SEREM PLEŚNIOWYM foto
3
Podgrzybki oczyścić,szybko opłukać pod bieżącą wodą,osuszyć i pokroić w drobną kostkę.Na patelni rozgrzać łyżkę masła dodać cebulę pokrojoną w kostkę,zeszklić.Teraz dodać podgrzybki i smażyć aż sok z grzybów całkowicie odparuje.Pod koniec doprawić grzyby roztartym w dłoniach tymiankiem,pieprzem i solą.
Krok 3 - ŁÓDECZKI ZIEMNIACZANE Z PODGRZYBKAMI I SEREM PLEŚNIOWYM foto
4
Podsmażone podgrzybki przełożyć do miski dodać pokrojony w kostkę ser camembert(około 100 gram)oraz chili,całość wymieszać.
Krok 4 - ŁÓDECZKI ZIEMNIACZANE Z PODGRZYBKAMI I SEREM PLEŚNIOWYM foto
5
Nałożyć gotowe nadzienie do ziemniaków a na wierzchu ułożyć resztę sera camembert pokrojonego w paseczki.
Krok 5 - ŁÓDECZKI ZIEMNIACZANE Z PODGRZYBKAMI I SEREM PLEŚNIOWYM foto
6
Naczynie do zapiekania wysmarować masłem,ułożyć ziemniaki i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni zapiekać przez 25-30 minut.
Krok 6 - ŁÓDECZKI ZIEMNIACZANE Z PODGRZYBKAMI I SEREM PLEŚNIOWYM foto
7
Gotowe łódeczki wyjąć z piekarnika,ułożyć na sałacie i posypać siekanym szczypiorkiem,podawać gorące.Smacznego.
Krok 7 - ŁÓDECZKI ZIEMNIACZANE Z PODGRZYBKAMI I SEREM PLEŚNIOWYM foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IwonaKa 12.12.2013 00:04
ale to musi być pyszne,zjadłabym
Ewelina38 27.04.2013 21:11
rewelacyjne danie, aż ślinka pociekła... :P)
smakoszek 07.03.2013 23:50
pyszne ziemniaczki
kate.500 30.01.2013 08:11
super
gacopierz23 13.01.2013 16:47
świetny pomysł
Łukasz15 25.11.2012 07:06
Świetnie wyglądają
olkaaa 23.11.2012 10:14
fantastyczny pomysł
Krystyna32 16.11.2012 03:40
super
Sroczka 05.11.2012 22:15
Zjadłabym porcyjkę takich ziemniaczków.
mirosława4 31.10.2012 19:24
super pomysł na smaczną kolację :)
anemon 26.10.2012 13:31
Bardzo apetyczny pomysł i bardzo efektowny.
Seba 19.10.2012 19:22
Super
Wacław 18.10.2012 10:10
fajny,pyszny pomysł !
Poison1988 17.10.2012 11:37
Uwielbiam takie łódeczki :) A z farszem można kombinować do doli i zawsze dobrze smakują a do tego oryginalnie wyglądają :) Super :)
Ada-Gaba 17.10.2012 07:42
pyszne danie
sylwia / sytofala 16.10.2012 21:44
bardzo apetyczne
gosia1988 16.10.2012 21:29
pomysłowe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak