Przepis i sposób przygotowania na: Łódeczka
Oba rodzaje mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do masy, nie przerywając ucierania. Na koniec wsypać migdały, wymieszać.
Formę keksową natłuścić wysypać mąką, napełnić przygotowanym ciastem. Piec 50-60 minut w temp 170-190stC. Wyłożyć na deskę kuchenną, ostudzić.
Zimne ciasto okroić ostrym nożem, tak by nadać mu kształt łódki. W środku ciasta wyciąć prostokątny otwór (około 1 cm głębokości) powstałe wgłębienie (pokład) wyłożyć herbatnikami.
Cukier puder przesiać przez sitko, utrzeć z 3-4 łyżkami ciepłej wody i kilkoma kroplami barwnika, gotowym lukrem posmarować wierzch i boki ciasta.
W środek pokładu wetknąć drewnianą szpadkę tworzącą maszt. Z kolorowego papieru wyciąć trójkątny żagielek i przymocować go do masztu za pomocą taśmy klejącej.
Na dziobie łódeczki wetknąć wykałaczkę i obwiązać ją kolorowym kordonkiem. Drugi koniec nitki owinąć wokół masztu., do wanty przymocować niewielkie chorągiewki z kolorowego papieru.
Przed podaniem ustawić na pokładzie kilka żelków- miśków, stanowiących załogę.
Połóż na niebieskim półmisku lub tacy.