Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Łódeczka

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto:
masła 19 dag
cukru 19 dag
jajko 4 szt
cukru waniliowego 1 torebka
soku z cytryny 1 łyżka
mąki pszennej 9 dag
mąki ziemniaczanej 9 dag
proszku do pieczenia 1 łyżeczka
mielonych migdalow 2 łyżki
cukru pudru 20 dag
barwniki spożywcze
długa wykałaczka lub drewniana
arkusik kolorowego papieru
wykałaczki
herbatniki czekoladowe 2-3 szt
Do dekoracji:
składnik niedostępny

Przepis i sposób przygotowania na: Łódeczka

Masło utrzeć na kremową masę z cukrem, jajkami, cukrem waniliowym i sokiem z cytryny.
Oba rodzaje mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do masy, nie przerywając ucierania. Na koniec wsypać migdały, wymieszać.
Formę keksową natłuścić wysypać mąką, napełnić przygotowanym ciastem. Piec 50-60 minut w temp 170-190stC. Wyłożyć na deskę kuchenną, ostudzić.
Zimne ciasto okroić ostrym nożem, tak by nadać mu kształt łódki. W środku ciasta wyciąć prostokątny otwór (około 1 cm głębokości) powstałe wgłębienie (pokład) wyłożyć herbatnikami.
Cukier puder przesiać przez sitko, utrzeć z 3-4 łyżkami ciepłej wody i kilkoma kroplami barwnika, gotowym lukrem posmarować wierzch i boki ciasta.
W środek pokładu wetknąć drewnianą szpadkę tworzącą maszt. Z kolorowego papieru wyciąć trójkątny żagielek i przymocować go do masztu za pomocą taśmy klejącej.
Na dziobie łódeczki wetknąć wykałaczkę i obwiązać ją kolorowym kordonkiem. Drugi koniec nitki owinąć wokół masztu., do wanty przymocować niewielkie chorągiewki z kolorowego papieru.
Przed podaniem ustawić na pokładzie kilka żelków- miśków, stanowiących załogę.
Połóż na niebieskim półmisku lub tacy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak