Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Limonkowy deser lodowy z serkiem mascarpone i słomką ptysiową

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Konsystencja deseru jest idealna, czyli łatwa do pokrojenia, nie twarda i nie rozpływająca się jak klasyczne lody.

Składniki:

Litrowy pojemnik po lodach, u mnie o wymiarach 12 x 19 cm:

śmietanka 36% 100 mililitrów
serek mascarpone 100 gramy
cukier puder 3 łyżki
miód 1 łyżka
liście limonki 3 łyżki
skórka z limonki 1 łyżeczka
słomka ptysiowa 50 gramy

Przepis i sposób przygotowania na: Limonkowy deser lodowy z serkiem mascarpone i słomką ptysiową

Śmietankę z cukrem ubić na sztywno, a następnie delikatnie połączyć z serkiem mascarpone uprzednio zmiksowanym z miodem oraz sokiem i skórką z limonki.
Na końcu do masy wmieszać słomkę ptysiową przełamaną na 3-4 części.
Całość przełożyć do pudełka, zamknąć i schłodzić w zamrażarce.
Najlepiej, aby deser przed podaniem postał z 2 minuty w temperaturze pokojowej.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 27.08.2018 12:30
Pycha.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak