Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Limoncello verde [zielone]

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

wódka 1/2 litra
limonki 10-12 szt.
cukier do smaku
spirytus 150-200 ml
melisa kilka gałazek
bazylia kilkanaście listków

Przepis i sposób przygotowania na: Limoncello verde [zielone]

Limonki wyszorować, sparzyć i osuszyć.
Zetrzeć skórkę lub skroić zesterem - zalać spirytusem, dodać liście bazylii oraz gałązki melisy - zakręcić i odstawić na 7-10 dni.
Z limonek wycisnąć sok i zamrozić w foremce do lodu.
Kiedy macerat jest gotowy (nabierze zielonej barwy) przecedzić go przez gęste sitko wyłożone kawałkiem gazy.
Połowę wódki połączyć z odcedzonym maceratem.
Resztą zalać zamrożony sok limonkowy i dodać cukier.
Mieszać do całkowitego rozpuszczenia.
Połączyć oba alkohole i przelać do butelki.
Odstawić do zmacerowania na miesiąc lub dłużej.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 29.03.2015 21:41
nawet bardzo dobre ;)
edyta44 14.01.2013 10:10
dobre
Habibi 23.10.2012 10:46
W rzeczywistości limoncello verde wychodzi nieco mniej rażące kolorystycznie, ale ja dolałam do niego małą końcóweczkę żółtego (giallo), ktróa nie zmieściła mi się do butelki ;) ... i stąd efekt fluorescencji ;)
smakoszek 22.10.2012 21:59
warte grzechu:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak