Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

likier z wiśni

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

wiśnie 1 kg.
spirytus 1 litr
cukier 1 kg.

Przepis i sposób przygotowania na: likier z wiśni

Wiśnie przebrać,umyć,wydrelować.Włożyć do słoja.Zalać spirytusem(95%).Pozostawić na około 10 dni codziennie wstrząsająć słojem.Nastepnie przefiltrować spirytus przez gazę i zlać do butelek.Pozostałe wiśnie zasypać cukrem,zakręcić słój.Położyć w ciepłym miejscu na około 3 tygodnie (często na początku wstrząsając słojem aby cukier się nie zbrylił).Po tym czasie powstały syrop przefiltrować przez gazę i połączyć ze spirytusem.Wymieszać.Pozostawić na około 14 dni ,co kilka dni mieszać.Nastepnie przez dwa tyg.nie mieszać żeby likier się wyklarował.Likier zlać do butelek.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

fotoviderek 27.06.2013 21:59
Pyszny likierek :)
adelajda 17.01.2013 16:43
super ! lubię taki likierek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak