Likier miętowy

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • spirytus

    1 litr
  • cukier

    1,5 kg
  • woda

    1 litr
  • mięta liście

    dużo
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wlać spirytus do słoja. Następnie wrzucić miętę, jak najwięcej aby zakryć całą zawartość słoja (najlepiej same listki, są bardziej aromatyczne). Słój odstawiamy na 10 dni i codziennie wstrząsamy. Po 10 dniach, powinniśmy uzyskać bardzo ciemno zielony kolor (prawie czarny). Przecedzamy zawartość przez sitko z gazą. Miętę możemy spożytkować do herbatek :)
Do dużego garnka wlewamy wodę i wsypujemy cukier, podgrzewając rozpuszczamy go. NIE WOLNO DOPUŚCIĆ TEGO SYROPU DO WRZENIA. Aby nie dopuścić do jego krystalizacji można dodać kilka kropli soku z cytryny. Następnie studzimy syrop.
Jak już będzie zimny wlewamy do niego przesączony spirytus i mieszamy.
Likier można zabarwić barwnikiem spożywczym na intensywny zielony kolor.
Rozlewamy do mniejszych butelek i od razu możemy spożywać. Jednak polecam, odstawić likier na kilka dni aby spirytus \"przegryzł się\" z syropem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Teresa19 19.06.2011 20:57
mi też się podoba
Koper 08.06.2011 12:14
ale kolorek wyszedł :)
tatiana2 21.05.2011 21:23
Tak w sobotni wieczór, zamiast lampki wina, można skusić się na likierek :)
kochanyptysiu 12.04.2011 16:48
A MI SIE TAM PODOBA:)
Aida 11.04.2011 15:40
dokładnie :) wygląda jak \"Ludwik\" ale zapewniam smakuje o wiele lepiej :D
SmacznaPyza 11.04.2011 13:59
wygląda jak płyn do naczyń :-)))
accee 10.04.2011 23:27
Wyśmienite

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat